Day 1: Monday Nov 4, 2019

Location: TBD (downtown Toronto)			
Time	Торіс	Readings	Facilitator(s)
9:00 am	Welcome & Introductions (15 min)		Gail Mac Neill, Leigh
			Caplan, & Lori Sutton
9:15 am	Review of the overall program outline and today's outline (30 min)		Gail Mac Neill
	Activity - Blob tree		& Leigh Caplan
9:45 am	Perspective & Understanding of Living with Diabetes (Part 1) (60 min)	Essentials*	Gail Mac Neill
	- Application of The 5 A's of Empowering, Health Belief Model and Social Learning Principles	Chapter 2	& Leigh Caplan
10:45 am	Break (15 min)		
11:00 am	Perspective & Understanding of Living with Diabetes (Part 2) (60 min)	Essentials*	Gail Mac Neill
		Chapter 2	& Leigh Caplan
12:00 pm	LUNCH (60 min)		
1:00 pm	Medical Management of Type 2 Diabetes (90 min)	Essentials*	TBD
		Chapter 6	
2:30 pm	Break (15 min)		
2:45 pm	Homework Assignment Distribution (15 min)		Lori Sutton
	(Teaching Activity & Scavenger Hunt)		
3:00 pm	Patient Centred Needs Activity (30 min)		Gail Mac Neill
	- Discussion of how the theories from the morning apply to two different smoking cessation		& Leigh Caplan
	scenarios		
3:30 pm	Reflections from Day 1 - Discussion regarding application to practice (30 min)		Gail Mac Neill
			& Lori Sutton
4:00 pm	Diabetes 101 (60 min)	Essentials*	Dr. Jeremy Gilbert,
	- Pathophysiology of diabetes	Chapter 3, 8	Endocrinologist
	- Diagnosis and complication screening	& 9	(Sunnybrook)
5:05 pm	Wrap-up (5 min)		
5:05 pm	Day 1 Ends		

*Building Competency in Diabetes Education: The Essentials - Updated version 2019

Day 2: Monday November 18, 2019

Location: TBD (downtown Toronto)					
Time	Торіс	Readings	Facilitator(s)		
Choices &	Choices & Changes Program** Begins				
9:00 am	- Introduction (10 min)		Choose Health Self-		
9:10 am	- Objectives, research and premises (20 min)		Management Program Facilitators		
9:30 am	- Clinical attitudes (10 min)				
9:40 am	 Exercise #1: Understanding Motivation 				
	- (practicing core skills (open-ended and reflective listening) to understand motivation) (35 min)				
10:15 am	Break (15 min)				
10:30 am	 Stages of Change Model and Conviction & Confidence Model (10 min) 				
10:40 am	 Exercise # 2 (Video-case): CLINICIANS' CONFIDENCE & CONVICTION 				
	- (Assessing clinicians' motivation through their levels of Conviction and Confidence) (15 min)				
10:55 am	 Exercise # 3: YOUR WORK WITH PATIENTS/CLIENTS 				
	- (Practicing core skills [Empathy, Open-ended Inquiry, Reflective Listening] and assessing				
	colleague's levels of conviction and confidence in working with their patient/client) (35 min)				
11:30 am	LUNCH (60 min)				
12:30 pm	- Presentation (40 min)				
	 Patient/client Environment 				
	 Intervention 				
	 Elements of the Visit 				
1:10 pm	Break (10 min)		1		
1:20 pm	 Exercise # 4 (Video-case): SUPPORTING SELF-MANAGEMENT (4-5 cases) 				
	 (Assessing and responding to patients/clients) (30 min) 				
1:50 pm	- Exercise # 5: PUTTING IT ALL TOGETHER				
	 (Using C&C skills to promote health behavior change) (30 min) 				
2:20 pm	 Choose target behaviours for post-workshop practise (5 min) 				
2:25 pm	 Assess program and complete CE forms (10 min) 				
	Changes Program** Ends				
2:35 pm	Break (15 min)				
2:50 pm	Team Approach to Diabetes Management (60 min)		Leigh Caplan		
3:50 pm	Resource Sharing & Scavenger Hunt Debrief (60 min)		Leigh Caplan		
4:50 pm	Reflections from Day 2 & Wrap-up (10 min)		& Lori Sutton		
5:00 pm	Day 2 Ends				

*Building Competency in Diabetes Education: The Essentials - Updated version 2019

** Choices & Changes Program is offered through partership with Choose Health Self-Mangement Program, South Riverdale Community Health Centre

Day 3: Monday December 2, 2019

Time	Торіс	Readings	Facilitator
9:00 am	Welcome, check-in, and review of today's outline (15 min)		Gail Mac Neill
			& Lori Sutton
9:15 am	Teaching for Effect (60 min)	Essentials*	Gail Mac Neill
	- The Good & Bad (role play), Tools for teaching, BOPPPS	Chapter 11	& Leigh Caplan
	- Activity: Pick a topic from Diabetes 101 (e.g. A1C) & discuss how you would teach this to a client		
10:15 am	Physical Activity & Diabetes (60 min)	Essentials*	TBD
		Chapter 5	
11:15 am	Break (15 min)	-	
11:30 am	Foot Care & Diabetes (60 min)	Essentials*	TBD
		Chapter 9	
12:30 pm	LUNCH (60 min)		
1:30 pm	Activity: Foot screening and assessment - Simbald Video (30 min)		Gail Mac Neill
2:00 pm	Nutrition & Diabetes (60 min)	Essentials*	TBD
		Chapter 5	
3:00 pm	Break (15 min)		
3:15 pm	Program Planning (60 min)		Gail Mac Neill
	Writing clear objectives		
	 Group Work – writing objectives for an CBG monitoring class & a foot care program 		
	Homework: Creating a program plan (debrief session 4)		
4:15 pm	Reflections from Day 3 & Wrap-up (15 min)		Gail Mac Neill
			& Lori Sutton

*Building Competency in Diabetes Education: The Essentials - Updated version 2019

Day 4: Monday December 16, 2019

Location: TBD (downtown Toron	nto)
-------------------------------	------

Time	Торіс	Readings	Facilitator
9:00 am	 Choices & Changes Practice Session** (120 min) Practice what was learned in the Choices & Changes Program with actors 		Choose Health Self- Management Program Facilitators
11:00 am	Break (15 min)		
11:15 am	 Program Planning Revisited (45 min) Program objective homework debrief Discuss the use of effective facilitation skills 	Preparation required	Gail Mac Neill
12:00 pm	LUNCH (60 min)		
1:00 pm	 Putting It All Together with Case Studies (90 min) Participant case-based competency evaluation (3 cases - Mr. JC – Mrs. Luv – Mr. B) 10 min to go through one case together 20 min to read cases & answer questions individually 20 min to share/discuss cases & answers in small groups of 3 to 4 people (1 case per group) 40 min (10 min/group) for a representative from each group to present & discuss the case/answers with the whole group 		Gail Mac Neill
2:30 pm	Break (15 min)	1	1
2:45pm	 Peer-Evaluated Teaching Activity (60 min) 1. Pathophysiology (10 min role play, 5 min debrief) 2. Hypoglycemia (10 min role play, 5 min debrief) 3. Exercise (10 min role play, 5 min debrief) Large group debrief (15 min) 	Preparation required	Gail Mac Neill
3:45 pm (15 min)	Reflections from Day 4, Wrap Up, & Program Evaluation Completion		Gail MacNeill & Lori Sutton
4:00 pm	Day 4 Ends		

** Choices & Changes Practice Session is offered through partership with Choose Health Self-Mangement Program, South Riverdale Community Health Centre